Dance Macabre

Het is vandaag weer Dodenherdenking. Buiten is het een mooie dag op deze dooiedag. Vandaag is het de dag dat we voor de zeventigste keer de gevallen mensen uit de Tweede Wereldoorlog gaan herdenken. Zeventig jaar alweer en hopelijk de laatste keer. Want nu is het wel genoeg geweest vind ik hoor.

"Dit nooit meer !!" zo'n tekst die dan over de Tweede Wereldoorlog gaat. Nooit meer apartheid van mensen, nooit geen vreemdelingenhaat meer. Maar we staan er al zeventig jaar bij stil en ondertussen zijn we er al zeventig jaar mee bezig dat we ons er schuldig aan maken. Zwarte Piet hoeft eigenlijk niet te verdwijnen ondanks dat onze zwarte medemens er nare gevoelens bij heeft. We juichen als bootvluchtingen verdrinken, want Nederland is al zo vol. De Islam is fout, homo's zijn vies en mongolen horen in tehuizen ver buiten de normale samenleving. Maar "Dit nooit meer !!" (schijnheilig gedoe)

Nou ben ik al jaren niet meer stil op vier mei hoor. Als de klok om acht uur 's avonds zwijgt, voor de twee minuten stilte, komt er uit mijn boxen het geluid van "Dance Macabre". De Dodendans. "Want als de doden dansen, dansen de doden in maneschijn". Nou komt er in de muziek weinig maneschijn voor, dus klopt de zogenaamde versregel niet, maar dat terzijde. Misschien in het begin van het nummer dat de maan nog even te zien is en de (weer)wolf zijn huil naar hem snikt. Maar als de torenklok twaalf slaat en de Dood het kerkhof betreedt, dan komen er algauw wolken met regen en een fikse onweersbui. Met zijn zachte stem roept de Dood de rustende zielen en dansen de doden . Mijn eerste echte vriend heeft het verhaal van "Dance Macabre" ooit aan me uitgelegd. En in de violen en de troms, hoor ik ook echt de regen kletteren en de donder donderen.
Maar voor wie "Dance Macabre" niet zo goed kent, de muziek wordt ook in het spookslot van de Efteling gedraaid (zij het een verkorte versie)

De Dood heeft ook altijd iets lugubers, naargeestigs en duivels. Ik vraag me ook af welke doden er dan herdacht worden met Dodenherdenking. Herdenken we dan iedereen die gesneuveld is, inclusief de Duitse soldaten (die toch met een zekere onschuld door een heerser de dood ingejaagd zijn) of alleen de Joden of de Joden en de Nederlanders die omgekomen zijn ?? Of herdenken we ook de oorlogsslachtoffers die dagelijks vallen in Syriƫ en die regionen, de doden in Nepal en de doden die door andere rampzalige gebeurtenissen zijn omgekomen ?? Of zouden we dan elke dag een Dodenherdenking moeten houden ??

Morgen voor de zeventigste keer Bevrijdingsdag...... Hopelijk ook de laatste keer. Want weten we nu echt nog wat we herdenken en wat we vieren ?? Als we ons tegenwoordig beroepen op de "Vrijheid van meningsuiting" dan heb je de poppen al aan het dansen en/of kan je de lijken al bij elkaar rapen.

Maar goed dat zien we morgen dan wel weer................

Latersssssssssssss !!!!!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis