Even

Alles is te meten, te wegen, bij te houden. We weten hoeveel een walvis weegt, we weten tot op de honderdste seconde nauwkeurig hoe hard een hardloper loopt, we weten hoe warm het is op de Zon en hoe koud op de Maan. We weten hoeveel grammen er in een ton gaan en ga zo maar door. Alleen hoelang even duurt dat weten we niet. Bij het woord "even" (eventjes) denken we meteen aan iets korts, een moment, een ogenblik, straks. Maar hoelang dat even duurt, dat weten we niet. (ook niet tot op de honderdste seconde nauwkeurig) Maar ook dat korte is rekbaar. Als zegt het zinnetje "Even geduld alstublieft.", toch kan het een aardige poos duren. Met het woord "even" wordt je geduld vaak op de proef gesteld.

Is "even" wel te meten in een tijdwaarde ? Vaak duurt even ook maar een klein ogenblikje, een minuut of vijf. Maar geeft Windows de melding "Er zijn updates beschikbaar, dit kan even duren.", dan mag je daar toch wel een uurtje of twee voor uittrekken. (als het niet langer is) "Even een weekje er tussen uit", duurt nog langer.
Of meten we "even" met een gevoelswaarde, een belevingswaarde ? Is het even van de updates van Windows eigenlijk net zo lang als het even naar de bakker voor een brood ? Maar beleven we/ voelen de updates van Windows langer aan dan het naar de bakker gaan ?

Zelfs Google geeft niet echt een antwoord op de vraag, "Hoelang duurt even ?" Wel geeft ze een lijst met boeken waarin de schrijvers en schrijfsters hier over nadenken. En een hele lijst met gerelateerde vragen. Hoelang is een ogenblik? Wanneer eindigt straks ? Hoelang duurt de Eeuwigheid ?

Bij de vraag "Hoelang duurt de Eeuwigheid ?" stond ergens het antwoord uit het sprookje "De slimme herdersjongen"; Aan het einde van de wereld staat een berg van een uur hoog en een uur breed. Een maal in de honderd jaar komt daar een musje zijn snavel aan scherpen. Als de berg versleten is, pas dan is er een seconde van de Eeuwigheid voorbij.

Er bestaat nog zo'n variant, met een Pinkelmannetje. Aan het einde van de wereld is een meer van een uur breed en een uur diep Een maal in de honderd jaar komt er een Pinkelmannetje drinken. Dan maakt hij een kommetje met zijn handjes en neemt een slokje. Als het meer leeg is, is er een seconde van de Eeuwigheid voorbij.

Maar ja of er musjes of mannetjes zijn waar aan je kunt zien dat er weer een seconde van "even" voorbij is, is nergens te vinden. Een een antwoord hoelang even duurt ook niet. Erger nog, het wordt geplaatst bij kindervragen. Kleine kinderen die de wereld ontdekken en in hun vragen periode komen. Ofwel, in de onbeantwoordbare vragen categorie. Schiet ik ook weer niks mee op, want gek genoeg houdt die vraag me tegenwoordig juist erg bezig. En om me zelf nu zo kinderlijk te noemen....

Daar moet vast een andere reden achter zitten, maar welke ? Ik heb er wel bedenkingen bij, maar die houd ik maar even voor me. Het enige wat ik wel kan zeggen is dat ik vaak doodmoe word van het woord "even". En dat ik stiekem toch hoop heb dat er een antwoord is, hoelang even nu eigenlijk duurt.

Mocht jij het weten, laat het even weten (smiley)
Volgende keer weer meer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Het Haga ziekenhuis