Mantelzorg

Tegenwoordig moeten we onze ouders, oudere buren, zieke en gehandicapten helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Daar hebben we een mooi woord voor, mantelzorg. Konden we een halve eeuw geleden onze ouderen nog dumpen in een bejaarden/ verzorgingshuis. Onze zieken en gehandicapten wegmoffelen in speciaal gebouwde gebouwen met vierentwintig uurs zorg, tegenwoordig moeten familie, vrienden, kennissen, buren of ingehuurde hulpkrachten deze taak op zich nemen.

Het lijkt allemaal zo makkelijk en het is zo makkelijk gezegd. Alleen de uitvoering valt soms nogal tegen. Steeds vaker hoor je dat mantelzorgers een burn-out hebben, dat ze lastig gevallen worden als ze op weg zijn naar diegene die ze verzorgen. Dat hun eigen gezinsleven in de soep draait omdat de zorgvrager zoveel noten op de zang heeft. Het loopt de spuigaten uit.

Toch is mantelzorg niet van deze tijd, het bestaat al honderden jaren en ook toen ging het wel eens verschrikkelijk mis.

Iedereen kent vast wel dat verhaal van dat meisje wat haar oma verzorgde. Elke dag weer bezocht ze haar oma en hielp haar. Oma had een chronische ziekte en was erg blij met de hulp van het meisje. Het nadeel was alleen dat oma in een bos woonde en weigerde om in het dorp van het meisje te komen wonen. Dus moest het meisje elke dag weer door het bos. Tot het op een dag fout ging. Ze liep in de armen van ene Wolf, werd verschrikkelijk mishandeld en men beweert dat ze is opgegeten.

Wie is de schuldige ?? vraag je je dan  op zo'n moment af. De regering, omdat ze al die bejaarden/ verzorgingshuizen en andere woonvoorzieningstehuizen hebben afgeschaft ? De maatschappij, omdat die het gewoon maar laat gebeuren zonder morren en verzet ? De belagers van de verzorgers ? Of de ouderen, zieken en gehandicapten, die net als oma zoveel zorg vragen ??

Nederland gaat vergrijzen, dus meer mensen moeten verzorgt gaan worden. Maar als alle jongeren straks voor ons oudjes zorgen, hebben ze dan nog wel tijd om te werken en tijd voor een eigen leven ? Of komt er straks een regering met een briljant idee om bejaarden/verzorgingshuizen en ander woonvoorzieningstehuizen te gaan bouwen ? Of gaan we een engere kant op... verplichte euthanasie. Werken tot je zeventig jaar bent, vijf jaar genieten van je pensioen en dan... spuitje weg. Kinderen met een handicap halen we dan nog voor ze geboren worden weg en anders krijgen ze tijdens de bevalling een spuitje. Luguber hé ?

En van dat idee voor een sociale dienstplicht komt ook niks terecht. Moet er ook niet aan denken dat er een of andere ongemotiveerde jongere aan mijn bed staat om te helpen, niet omdat ie er zin in heeft, maar gewoon omdat het verplicht is.

Wat ook niet makkelijk is, is dat je als gehandicapte ook mantelzorger kunt zijn. Dat is soms ook echt bijna letterlijk, de blinde helpt de lamme.

Maar ja je kunt mensen ook niet aan hun lot overlaten, als ik hulp nodig heb, vind ik het ook fijn als ik geholpen word. En zo denken er gelukkig een heleboel mensen over.

Rare blog dit eigenlijk... in mijn hoofd zou ie heel anders worden. Nou ja ik sluit maar af met een compliment aan al die mantelzorgers. Fijn dat jullie er zijn.

Volgende keer meer.....


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis