Beestenboel

Lag eerst Sint Nicolaas onder vuur omdat hij ieder jaar maar weer, zijn zwarte kornuiten meebracht. Toen kreeg de Efteling het aan de stok met de "Anti Zwarte Piet" beweging, om de lieve en leuke negertjes in het Carnaval Festival. En nu heeft een nieuwe actiegroep de Efteling gevonden. Een veganistische organisatie die de Efteling diervrij wil hebben,

Hoe wil je de Efteling nou diervrij maken?? Moeten de Bremer Stadsmuzikanten nou plaats maken voor AndrĂ© Rieu en zijn Johan Straus orkest? Moet de wolf van Roodkapje worden vervangen door een lugubere vieze man met kwade bedoelingen? Waar vinden we een multimiljardair die goudstukken wil rond strooien om zo Ezeltje Strek Je te vervangen? Welke zangeres heeft zo'n betoverende stem om de Dood van de Keizer z'n bed te verjagen en die zo de Chinese Nachtegaal kan vervangen? Wat doen we met Draak Lichtgeraakt en met de Wolf en de zeven geitjes? Wat doen we met de walvissen van Pinokkio en de Polka Marina? Naar het Dolfinarium in Harderwijk brengen is vast uit den boze. Moeten die activisten daar weer een hoop stennis gaan trappen.
De Efteling diervrij... ik vind het maar een domme wens.

Nou weet ik best waar de activisten op doelen, maar zet dat dan ook in je oproep. Niet de Efteling diervrij, maar de Efteling zonder levende dieren in live shows. Het bekt misschien niet lekker, maar de bedoeling komt wel beter over. Want deze activisten doelen op de paarden die gebruikt worden in de shows van Ravelijn. En dan vooral het paard dat met een brandende deken op zijn rug, plus een ruiter, door de voorstelling rent.
Daar kan je als mens best bedenkingen bij hebben. Is het wel diervriendelijk, heeft het paard er geen stress van en meer van die vragen. Hun bezorgdheid vind ik niet onredelijk. Hun actie om het kenbaar te maken wel. Gewoon een voorstelling onderbreken door over de hekken heen te klimmen met borden met daarop de onzinnige tekst "Efteling diervrij". Efteling boos, kinderen verdrietig en boos en wat hebben ze bereikt? Niks, hoewel een hoop boze en haatdragende reacties, dus toch iets. Negatieve aandacht is tenslotte ook aandacht.

Natuurlijk is het goed dat mensen voor dieren opkomen. Dat paard in de Efteling zal uit zichzelf niet vertellen wat hij nou eigenlijk van zijn optreden vindt. Net zo min als de dolfijnen dat zelf vertellen in het Dolfinarium. Maar slaat de mens niet een beetje erg door in dat opkomen voor dieren? Vooral ook omdat er elke keer bekend wordt dat honderden diersoorten uitsterven of uitgestorven zijn. De bij is tenslotte ook bijna uitgestorven. Komt er van kilometers ver een ijsbeer aangedreven op een ijsschots in Rusland aan. Moe van de honger omdat in zijn eigen leefgebied weinig meer is, staan die sukkels van Efteling diervrij niet klaar met wat lekkers en stuurt Rusland de arme beer weer terug naar waar hij vandaan kwam. Moeten wij eens met asielzoekers doen, staan er weer heel wat actiegroepen te schreeuwen.

Bij zo'n actie als in de Efteling, denk ik, zoals veel Nederlanders ook doen, "Ga toch eens iets nuttigers doen." Lief dat je voor het paard wil opkomen, maar doe normaal, praat met de Efteling directie en laat de show en bezoekers met rust. Ga naar Rusland, help die ijsbeer, zorg dat hij een goed onderkomen krijgt. Doe iets nuttigs en schreeuw niet zo. Krijgen jullie vast meer waardering voor.

En ja, we moeten allemaal wat meer op alle dieren letten, wat meer voor ze opkomen. Maar we zijn nou eenmaal mensen en die vinden zichzelf nou eenmaal belangrijker dan wie en wat ook.
Dus maak je niet zo druk om een paard, laat de Efteling lekker met rust. Het is een pretpark, dus je mag aannemen dat ook dat paard zich er best prettig bij voelt.

Volgende keer weer meer.................. Latersss.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis