Empathischvermogen

Het stond deze week helemaal vol met empathie. Het je inleven in een ander. Door empathie te hebben naar andere mensen, je zelf in te leven in wat anderen voelen en ervaren, zou de maatschappij mooier en meer begrip voor elkaar hebben, dan tot nu toe het geval is. Het klinkt een beetje als de Hemel op Aarde. 

Al kreeg ik niet echt het gevoel dat die empathie voor iedereen is weggelegd. Er is een groep die alle empathie opeist, alsof zij het alleenrecht erop hebben. En een ieder die dat niet zint, wordt met de grond gelijk gemaakt. En dat konden we van de week zien, hoe ongenadig Johan Derksen werd aangepakt bij Veronica International. Normaal kijk ik weinig sport, kijk ik zelden naar VI, maar dit was wel een reden om het te volgen. Hoe iemand gevloerd werd met een mooie reden als empathie. 
De grote boze witte man Johan Derksen die lelijk zou hebben gedaan tegen een medelander, die problemen heeft met zijn huidskleur. 

Laten we die medelander eens empathisch bekijken, ons proberen in te leven in een leven waarin je verdrietig wordt van je huidskleur. Ik neem aan dat hij 's morgens voor de spiegel al in tranen uitbarst, omdat zijn huid nog altijd een bruin kleurtje heeft. Als hij bij de bakker een brood gaat halen, grapt de bakker dat hij toch niet stiekem een broodje jat. Hij beseft zich maar al te goed dat de bakker dit zegt omdat hij een bruin kleurtje heeft en niet omdat de bakker zo'n grappige man is. Nee, de bakker is een racist en wijst hem doelbewust op zijn bruine huid. Verdrietig loopt hij naar de tramhalte waar al een tram staat. Hij trekt een sprintje, maar de deuren gaan dicht en de tram rijdt weg. Niet omdat de bestuurder zijn tijd aan moet houden en de man niet heeft aan zien komen rennen. Nee, hij rijdt weg omdat hij liever geen kleurlingen in de tram wil, die rijden toch altijd zwart en zorgen meestal voor overlast. Het valt niet mee om en kleur te hebben.

En hoewel ik het echt wel empathisch probeer te bekijken, toch gaat er een gedachte bij me rond, moet deze man niet eens langs een psychiater? Als hij eens een andere kijk over zichzelf en de wereld gooit, zal hij toch beter opknappen dan empathie op te eisen van anderen. 
En zou hij zich wel eens proberen in te leven hoe het is om geen kleur te hebben? En hoe onwaar zijn die ideeën dan? 

De witte man lacht zich rot voor de spiegel, kijk mijn superieure witte huid eens. hij heeft lol met de bakker en krijgt gratis en voor niks twee bolletjes extra.  Gewoon omdat hij wit is. De tram blijft keurig wachten tot de man die bereikt heeft, de bestuurden stapt zelfs uit om de treedjes schoon te vegen voor de man. Omdat hij wit is en een welkome gast is in het openbaar vervoer. 
Wat een gelul!! Ook rijp voor de psychiater. 

Empathie is goed, maar wel op een normale manier. Het is niet af te dwingen, je kunt het niet opeisen. En je zult nooit empathisch begrepen worden als je zelf geen empathisch vermogen hebt, jezelf in te leven in een ander. 

Dus ga eens langs bij de psychiater of leer gewoon te relativeren en laat elkaar in elkaars waarde, dan komt die empathie vanzelf wel een keer.


Volgende keer weer meer...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis