Internet, elektronica en privacy

Het heeft even geduurd, maar daar ben ik weer voor een nieuwe blog.

We werden (en worden nog steeds) overspoeld met berichten over internet en privacy. De sleepwet die toch gewoon komt, zij het met nietszeggende aanpassingen. Facebook die onder vuur ligt vanwege het doorsluizen van persoonlijke gegevens aan derden. Medisch dossiers van bekende Nederlanders die op straat komen te liggen. En nep e-mailtjes (gelukkig nep) waar bedragen in bitcoins worden geƫist anders worden er filmpjes op internet geplaatst waarin je te zien bent dat je seksuele handelingen verricht.

Zo'n nep e-mailtje kreeg ik tweede paasdag ook, leuk begin van je dag is dat. Nou houd ik niet van betaalde seks, dus van plan om te betalen was ik toch niet en geen idee hoe ik aan bitcoins kom, maar je schrikt wel van zo'n mailtje. Want ja, wat moet je doen ? Gelukkig wist de politie via het nummer 0900-8844 er wel raad op. Ik werd heel netjes te woord gestaan en er werd me stap voor stap uitgelegd wat ik moest doen. Mijn vals e-mailtje doorsturen naar fraudehelpdesk.nl, dus dat heb ik gedaan en daar wordt geloof ik het mailtje binnenstebuiten gekeerd en de verzender nagetrokken. Maar goed, het mailtje vertelde dus dat als je na drie dagen niet betaald had, iedereen in je vriendenlijst een filmpje zou ontvangen waarin te zien is hoe ik mij bevredig tijdens het kijken van een pornofilmpje. En hoewel ik weet dat het nep was, toch houdt je de dagen angstvallig in de gaten. "Hoor ik al reacties van mensen ?, Hoe heeft hij/zij dat dan gedaan ?" Dat laatste blijft me een raadsel omdat ik al zo'n anderhalf jaar geen webcam meer op mijn computer heb. Dus het zal wel een oud filmpje zijn. Gisteren pas had ik een soort opgelucht gevoel dat het filmpje vast niet meer zou komen. (zal je altijd zien verschijnt ie vandaag) Op deze manier vertrouw je je hele computer niet meer.

En dan al dat gedoe rond Facebook. Van alle kanten hoor je dat het beter is om je profiel te verwijderen van Facebook, dat het bedrijf teveel macht heeft en dingen met je informatie doet waar je geen idee van hebt. Dat zal allemaal wel en ik geloof het allemaal best, maar doet en heeft iedereen op internet dat niet ? Google houdt ook alles bij wat je zoekt, welke pagina's je kijkt, die weten ook meer over jou en mij dan wij over hun weten. En wie weet met wie zij allemaal onze persoonlijke gegevens delen. Ik denk dat Google best wel weet wat en waarover ik blog. Blogger is tenslotte een dienst van Google. Advertenties en dergelijken worden vast wel aangepast aan mijn blogs en interesses. Moeten we dan ook allemaal Google vaarwel zeggen ? Google Chrome is toch echt wel beter dan dat Windows Edge (vind ik persoonlijk) En Windows zelf, hoeveel informatie en persoonlijke gegevens zou die van ons hebben ? Is het nog wel goed om Windows te hebben ?

Ligt al onze zogenaamde privacy eigenlijk niet allang op straat ? Ieder bedrijf weet toch al alles over ons. Zelfs de supermarkt houdt bij wat je koopt en hoe vaak en vooral hoeveel. Alleen al door de producten die je scant. Want dat is zo handig tegenwoordig, de zelfscan. Je geeft zelf je persoonlijke informatie aan het kassameisje door haar je klantenkaart en/of bonuskaart te overhandigen. De kassa slaat vast wel ergens je gegevens op en wie weet wat er daarna mee gebeurt.

Kunnen we dat hele internet niet beter verwijderen, voorgoed afsluiten en terug naar vroeger gaan. Geen Facebook spelletjes meer, maar weer gewoon ouderwets Ganzenbord spelen. Geen foto's meer delen via Instagram, maar gewoon plakboeken vol foto's doorbladeren. Elkaar niet meer porren of zwaaien naar elkaar, maar gewoon een praatje houden met de mensen om ons heen. Geen e-mailtjes meer, maar gewoon pen, papier, een enveloppe en zo'n ouderwetse postzegel. Niet meer sms-en, Whatsappen, maar gewoon bellen naar elkaar met een gewone telefoon met een snoer en een draaischijf. Niet meer pinnen, maar gewoon contant betalen. Of is er geen ontkomen meer aan aan het internet, moeten we ons er maar bij neer leggen dat we geen privacy hebben en dat het alleen maar erger zal worden. Zitten we al veel te vast verstrengelt in de draden van het wereld wijde web.

We zullen het wel zien, denk ik dan........
Volgende keer weer meer.....
(ik ga nu een spelletje op Facebook doen)

Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen idee of je een positief of negatieve reactie had. Maar als je reageert doe dat dan gewoon in het Nederlands, dan begrijp ik ook waar je het over hebt. Je had er een link bij en omdat ik niet weet of dat positief was of negatief, en omdat ik de gok niet neem het uit te proberen, heb ik je reactie verwijderd.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis