29 Februari

We zullen het vast wel overal een keer gezien hebben, het is vandaag schrikkeldag, het is 29 februari. Mensen die op deze dag geboren zijn, zijn om de 4 jaar jarig. Kinderen die we als 12 jarigen zien zijn nu pas 4 jaar geworden, oma van 80 is eigenlijk 20 en iedereen die niet jarig is vandaag heeft er een extra dagje bij dit jaar.

Volgens Google en Facebook een feestelijke dag. Maar ondanks dat we met alles zo ontzettend commercieel zijn, wordt er eigenlijk niks bijzonders van de 29ste februari gemaakt. Op 14 februari zijn de rozen, dozen bonbons en hartjes niet aan te slepen. Vanaf januari worden we al doodgegooid met paaseieren voor de paasdagen, vanaf augustus met pepernoten voor 5 december en ook al vanaf ergens augustus/september met kerstkransjes voor 25 en 26 december.

Maar voor 29 februari hebben we niks. De extra dag die we eens in de 4 jaar hebben. Niet eens een naam, zodat de week opeens 8 dagen heeft in plaats van 7. Dat is toch leuk als 29 februari z'n eigen dag heeft. Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en speciaaldag. Begint morgen 1 maart gewoon op een normale maandag, gelijk zoals 1 maart ook op al die andere dagen valt gedurende de 3 jaar op dezelfde dag als 1 februari begon. Of we pikken van enkele maanden die 31 dagen hebben wat dagen af en geven februari 30 dagen en wordt schrikkeldag de 31ste februari. Vind het toch eigenlijk al vreemd waarom er zo beknibbeld is op februari, dat er minder dagen in zit dan de andere maanden. Maar ja dat is weer heel geschiedkundig en astrologisch bepaald en uitgevogeld.
De Bijbel (en waarschijnlijk de Koran) vertelt ook niks over een extra dag om de 4 jaar. Wat zou God eigenlijk op die extra dag gedaan hebben ?

De Grieken hebben (misschien wel door wat gegoochel met de jaartellingen in andere eeuwen) toch nog iets bijzonders aan het schrikkeljaar gegeven. De Olympische Spelen. En ook die zijn door de eeuwen heen verschrikkelijk commercieel geworden. Maar 29 is, behalve voor de mensen die er op geboren zijn, maar een gewone, doodnormale dag. Niks speciaals aan. Het speciale komt eigenlijk omdat Facebook en Google er iets speciaals van proberen te maken. Een leuk filmpje op de zoekpagina van Google en bij Facebook de melding of je voor deze bijzondere dag iets wilt vermelden voor al je vrienden en vriendinnen. Misschien is dit wel het begin van de commercie, wie weet.

Eigenlijk vind ik ook wel dat we er de volgende keer iets speciaals van moeten maken. Een mooi sprookje of stoere geschiedenis omheen verzinnen. De dag een eigen naam geven. Cadeautjes en geschenken bedenken die we uit kunnen delen (Of ontvangen) We melken alles uit, vieren alles wat we maar kunnen vieren, plakken tweede dagen aan Kerstmis, Pasen, Pinksteren en Hemelvaartsdag en laten 29 februari als een gewone dag voorbij gaan. Dat is toch krom ? Dat is toch raar ?

Dus zullen we de komende 3 jaar eens verzinnen hoe we 29 februari leuk en speciaal kunnen gaan maken ?! Maken we er een (inter)nationale feestdag van zodat iedereen vrij is. En wie weet wordt het dan zo ontzettend leuk dat we er nog een dag aanplakken (30 februari) zodat we met z'n allen naar de meubelboulevard kunnen.

Ik hoor het wel als jullie ideeën hebben.

Volgende keer de blog die eerst moest komen........

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis