De gestolen mening, of bang voor gevangenis?

Hierbij steel ik even dezelfde titel als de blog van Ivo, zie Blog Ivo. Het is raadzaam deze blog ook eerst even te lezen.

Wat is er veranderd aan de "nieuwe" Rozer ? Goeie vraag zoeken we op, zou ik in eerste instantie zeggen. In tegenstelling bij Ivo vragen mensen dat niet aan mij omdat ik meteen zelf al zeg dat de "nieuwe" Rozer in vele opzichten ten nadele is veranderd.
Maar dan wordt het interessant, Het stukje waarin gezegd wordt dat men in de "oude" Rozer een mening gaf om een gesprek te beginnen. Nou waren in de "oude" Rozer de gesprekken heel anders dan in de "nieuwe" Rozer. Omdat toen iedereen net in een nieuwe woning zat of in afwachting was om een nieuwe woning te bewonen. Dus de gesprekken gingen voornamelijk over het nieuwe wonen en herinneringen ophalen van het wonen in het oude gebouw, zoals bijvoorbeeld "de oude Brigantijn".

De gesprekken van nu zijn heel anders. Het nieuwe wonen is er allang van af, want iedereen woont alweer wat jaartjes in nieuwbouw woningen (behalve de groep die vorig jaar net als de "oude" Rozer het nieuwe gebouw gingen bewonen) Plus dat in die jaren er ook mensen van de hechte groep die regelmatig de "oude" Rozer bezochten, zijn verhuisd of overleden. De roemruchte en vooral beruchte "Rozerkliek" bestaat allang niet meer. Er worden geen herinneringen meer opgehaald over "de oude Brigantijn" of andere oude afdelingen. Er wordt nu vooral nog gesproken over sport en dat met name over voetbal en (rolstoel)hockey.

Hoewel er ook een onderwerp is die in zowel de "oude" als de "nieuwe" Rozer uitvoerig besproken werd en wordt en dat is natuurlijk over seks. Dat is echt het enige wat niet veranderd is.

Maar terug naar die mening.
In mijn beleving wordt er eigenlijk heel weinig door medebewoners een mening gegeven. En ontstaan er dus door een mening ook geen tot weinig gesprekken. Want de mensen die een mening hebben zijn meestal dezelfde mensen. Bewoners waar andere bewoners tegenop kijken. En die mening die zij geven wordt gevolgd en "gestolen" en als zogenaamde "eigen" mening weergegeven. Maar ook meningen van politici worden gestolen, er zijn best mensen in de "nieuwe" Rozer die duidelijk de mening van Geert Wilders vertegenwoordigen.
Gestolen meningen, gestolen gesprekken en uiteindelijk draait het allemaal weer op seks uit. De Rozer in een notendop.

Het "Bang voor de gevangenis" zijn eigenlijk andere meningen en gesprekken, vind ik. Dat gaat voor mij meer om het kwaadspreken, bespreken, roddelen, beoordelen, veroordelen en klagen over personeel van het gehele Raamwerk. Of dat nu begeleiding is, Rozerpersoneel, directie, managers en ga maar door, ze worden allemaal gewogen en afgeschoten. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. En die mensen noemen we dan de "verraders". Die mensen vertellen bij de begeleiding of Hoofd Facilitair wat er allemaal besproken is, wie wat gezegd heeft. En dan moet er soms wel eens iemand op het matje komen. (de gevangenis in)
Dat was in de "oude" Rozer en ook nog steeds in de "nieuwe" Rozer zo. Alleen lijkt het in de "nieuwe" wat erger.
Maar dat komt volgens mij weer door de veranderde samenstelling van bezoekers van de Rozer. In de "oude" Rozer waren er meer bewoners die op dezelfde golflengte zaten wat denken en doen betreft. Tegenwoordig zijn er meer passieve bewoners die de Rozer bezoekers en het handje "oude" bewoners wat nog overgebleven is van die hechte Rozerkliek zijn nu in de minderheid. En daardoor valt het meer op wat zij zeggen, denken en doen. Want ook door het doen kan je verraden worden en in de gevangenis worden gezet.

Wat is er veranderd in de "nieuwe" Rozer wat meningen en gesprekken betreft ?
Vooral dus dat de samenstelling van bezoekers is veranderd en de miscommunicatie die dat met zich mee heeft gebracht. Het voelt voor mij als een soort tweedeling. De ene groep kabbelt liever rustig mee op de deining van de verandering en de andere groep wil terug naar het oude, maar toch ook weer in een nieuw jasje.

De gestolen mening, of bang voor gevangenis?
De tijd zal het ons leren. Er wordt weer van alles georganiseerd om "terug naar het oude" te gaan. En de gesprekken ? ach die zullen vast wel weer komen, al is het dan op andere levels dan we eigenlijk gewend waren.

Volgende keer meer............................ Latersssssssss !!!!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis