Hoge onderhoudskosten

Tijd om weer eens wat frustraties te dumpen. (duivels grijnzende smiley)

De Looping Star/ ThunderLoop in Slagharen is afgebroken. Hij was te oud. Het excuus van Slagharen luidt, dat ze berekend hebben dat de onderhoudskosten van de achtbaan te hoog zullen worden. Een nieuwe achtbaan bouwen is goedkoper. Beetje erg makkelijke reden lijkt mij, maar aan mij hebben ze niks gevraagd.

Toch als je zou leven volgens hun advies, gaat het leven er wel erg triest uitzien.
Neem nou Piet en Vera, een gelukkig getrouwd paar met twee kinderen. Zowel de ouders van Piet als die van Vera leven nog. De moeder van Piet is zevenenzestig en zijn vader negenenzestig. Die van Vera zijn al wat ouder, haar moeder is eenenzeventig jaar en haar vader vierenzeventig. Hun ouders mankeren al het een en ander, ouderdomskwalen en zo.
Piet en Vera zijn op een dag samen om de tafel gaan zitten en hebben de zorgkosten/ onderhoudskosten van hun ouders eens berekend en wat blijkt die vallen de komende jaren best hoog uit. Met het excuus van Slagharen in hun achterhoofd zijn ze aan het denken geslagen en kwamen tot een briljante oplossing. Ze lieten hun ouders inslapen en gingen een aantal dagen later met de kinderen naar een verzorgingshuis. Daar mochten de kids nieuwe opa's en oma's uitzoeken. Veel goedkoper !!
Op een dag las Vera een advertentie dat je voor drie euro per maand (zesendertig euro per jaar) een kind kon verzorgen in Afrika. Ze besprak dit met Piet en vertelde dat de onderhoudskosten van de kinderen erg hoog uitvallen, zeker als ze straks naar het voortgezet onderwijs gaan. En dus werden ook de kinderen ingeslapen en hebben ze nu een zoontje in Afrika. Veel goedkoper !!
Op een dag bedacht Piet dat een vrouw onderhouden ook een hoop kosten met zich meebrengt. Hij rekende eens alles uit en nog dezelfde dag werd ook Vera ingeslapen. Veel goedkoper zo alleen !!
Op een dag werd Piet ernstig ziek, zijn zorgkosten werden erg hoog en zouden alleen maar hoger worden. Dus trok Piet de stekker er maar uit..... veel goedkoper !!

Het zal me niks verbazen dat de komende jaren meer attracties afgebroken gaan worden, allemaal onder het mom dat de onderhoudskosten te duur worden. En dat er goedkope standaard-heeft-elk-gemiddeld-attractiepark-al attracties voor terug komen.

Maar als ik zo kijk wat hier op het Zeehos allemaal gebeurt, dan vraag ik mezelf af of de directeur van Slagharen ook onze directeur van het Zeehos is.
Neem nou die zeventig eurocent per dagdeel (kindertjes in Pakistan verdien meer in die fabrieken), die de bewoners normaal kregen voor het werk bij de dagbesteding. Daar hebben ze ook de kostprijs doorberekend voor de komende jaren en daarom is er vast besloten dat de bewoners een lullige bon van tien euro met kerst krijgen. Veel goedkoper !!!
Of neem nou het winkeltje, dure huur, hoge kosten personeel, reken dat maar door voor de komende jaren. Nee, dan is dichtgooien, personeel lozen en er een afgiftepunt van maken veel goedkoper !! Als het bezoekersaantal van de Rozer zo achteruit blijft lopen, duurt het vast niet lang meer voor die ook dicht gaat.
Of kijk naar wat er nu speelt, het doelgroepenbeleid. Daar zitten vast doorberekende onderhoudskosten achter. Het even wat schuiven en verhuizen van bewoners is goedkoper en dan kan het echte kosten besparen pas echt beginnen.
Neem nou zo'n FTP-Horen. De mensen daar zijn erg zelfstandig, kunnen een hoop zelf en er lopen maar liefst acht begeleidsters rond. (verdeeld over de dagen in de week) Dat is duur hoor, dat kan makkelijk teruggebracht worden naar vier begeleidsters. Veel goedkoper !! En dat het kan heeft de nachtdienst met vier/vijf begeleidsters per nacht, over het gehele terrein, allang bewezen. Oke zes of zeven dan, op de beademing moet er permanent eentje aanwezig zijn. Dus ik denk dat er een hoop begeleiding uitgaat op het terrein. "Zorg op maat naar kunnen" denk ik dat het gaat heten. O, nee, "doelgroepenbeleid", dat klinkt vager.

Maar goed, die directeuren hebben dat allemaal weer geleerd van al die ministers die ons land regeren. Overal wordt naar de onderhoudskosten gekeken en die worden allemaal veel te duur, behalve dan die in hun eigen straatje vallen, die zijn nog altijd te laag. Dus in Nederland zal er nog wel meer worden afgebroken, soms zal er wat voor terug komen, maar bij een hoop dingen blijft het de vraag of er echt wel iets terugkomt.

Zonder Looping Star/ ThunderLoop is Slagharen voor mij niet meer hetzelfde. Eigenlijk hadden we de ramp al aan kunnen zien komen met de komst van die kinderattracties, die andere oude iconen verdreven, zoals Traumboot en Zwunga. En helemaal toen de boel werd verpest door het Aqua Mexicana.

En hier op het Zeehos ben ik benieuwd waar ze de volgende keer de onderhoudskosten van gaan berekenen. Misschien wel die van de "vreet-broodjes" van de CCR. Maar dat zal vast niet.

We gaan het meemaken....
Tot de volgende keer........................ Laters !!!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarschuwing geen blog voor kinderen !!!

Even

Het Haga ziekenhuis